Om si simbol. Interpretari ale simbolului in teoria artei si filozofia culturii

Epuizat din stoc
SKU
HU001756/1
25.04 LEI
Pe scurt
In forma actuala, aceste pagini reprezinta o reconstructie a volumului publicat in 1981 la editura "Cartea romaneasca" sub titlul Incercare in politropia omului si a culturii.
Au fost retinute, in noua structura, studiile dedicate interpretarilor simbolului in teoria artei si in filozofia culturii. A rezultat astfel un volum de maxima coerenta, care, indiferent de operele de arta analizate sau de teoriile prezentate, spune acelasi lucru: la baza intregului comportament uman se afla o ambiguitate fundamentala a jocului dintre vazut si nevazut, material si spiritual, finit si infinit, pe care numai intelegerea simbolului o poate face transparenta.

Fie ca este vorba de binomul nietzschean al apolinicului si dionisiacului, de prizonieratul cultural-simbolic al constiintei descris de Cassirer, de teoria jocului a lui Huizinga sau de strania teorie heideggeriana despre opera de arta ca disputa intre lume si pamant, Gabriel Liiceanu realizeaza de fapt, dincolo de aceasta impresionanta parada de idei care a intemeiat modernitatea, "o fenomenologie a profunzimii intreprinse din perspectiva suprafetei".

Suntem fiinte ale absconsului si sublimului, dar avem nevoie - pentru propria noastra propulsie - de familiaritatea lipsita de frivolitate a tot ce e "jos" si ne cade sub simturi. Ambiguitatea noastra se bazeaza pe insasi ambiguitatea simbolurilor pe care le folosim la tot pasul: ne despartim in permanenta de sensibil ramanand in acelasi timp prizonierii bogatiei a carei natura precara am denuntat-o.Scrise, dupa cum spune autorul, intr-o vreme in care "vointa de cultura" insemna mai mult decat o simpla preocupare culturala, paginile acestei carti nascute din dorinta disperata de a infrange istoria ni se infatiseaza astazi, dupa mai bine de doua decenii, in puritatea gandului lor, ca lipsite de varsta.
Mai multe informații
EdituraHumanitas
Colecție Seria Gabriel Liiceanu
Ediția cărții I
ISBN 973-50-0944-7
Număr de pagini 334
Formatul cărţii 13x20 cm
Data apariției 2012
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsOm si simbol. Interpretari ale simbolului in teoria artei si filozofia culturii
Rating-ul tău
Am găsit alte produse care v-ar plăcea!