Studii despre iubire

Epuizat din stoc
SKU
H06810
9.17 LEI
Pe scurt
Ce anume este iubirea, cea care face posibil tot lantul iubirilor imaginabile? Iubirea trebuie inteleasa intr-un sens mai larg si totodata mai adanc, fara a o limita la cazuistica pitoreasca a relatiilor amoroase. Iar a studia acest fenomen in esenta si totodata in ansamblu presupune un efort sporit de sondare in straturile istoriei culturii si de observare a formelor pe care iubirea le-a capatat cu fiecare nou curent de gandire in parte.
 "Sa vorbim despre iubire, dar sa nu incepem prin a vorbi despre  «iubiri». «Iubirile» sunt istorii mai mult sau mai putin agitate care survin intre barbati si femei. In ele intervin factori nenumarati care le complica si incalcesc desfasurarea in asemenea masura, incat, in majoritatea cazurilor, in «iubiri» se gasesc de toate, mai putin ceea ce, strict vorbind, merita se se numeasca iubire. [...]De doua secole incoace se vorbeste mult despre iubiri si putin despre iubire. In timp ce toate epocile, incepand din vremea de glorie a Greciei, au avut cate o mare teorie despre sentimente, ultimele doua sute de ani au fost lipsite de ea.

Lumea antica s-a orientat mai intai dupa cea a lui Platon, apoi dupa doctrina stoica. Evul Mediu a invatat-o pe cea a Sfantului Toma  si a arabilor; veacul al XVII-lea a studiat cu fervoare teoria pasiunilor  a lui Descartes si Spinoza. Caci n-a existat filosof din trecut care sa nu se fi simtit obligat sa-si elaboreze propria teorie. Noi nu dispunem de nici o tentativa, in stil mare, de sistematizare a sentimentelor. Abia de curand lucrarile lui Pfänder si Scheler activeaza din nou subiectul. Si, intre timp, sufletul nostru a devenit pe zi ce trece mai complex, iar perceptia noastra mai subtila." (Jose Ortega y Gasset)   
Mai multe informații
EdituraHumanitas
Ediția cărții a V-a
ISBN 978-973-50-1955-6
Traducător Sorin Marculescu
Număr de pagini 256
Formatul cărţii 14x20 cm
Data apariției 2008
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsStudii despre iubire
Rating-ul tău
Am găsit alte produse care v-ar plăcea!