Tradarea carturarilor

Rating:
80 % of 100
Epuizat din stoc
SKU
HU002407/1
4.82 LEI
Pe scurt
"Cei care au practicat acest fanatism, carturari fiind, si-au tradat menirea, caci aceasta consta tocmai in a opune popoarelor si nedreptatii la care le impinge cultul lor pentru tara o corporatie al carei unic cult este cel al dreptatii si al adevarului.
Drept este ca acesti carturari moderni declara ca nu stiu ce inseamna dreptate, adevar si alte asemenea "naluci metafizice"; ca pentru ei adevarul se naste din utilitate, iar dreptatea din circumstante.

Toate acestea le sustinea candva si Callicles, cu singura deosebire ca starnea indignarea ganditorilor de seama din vremea lui." (Julien Benda)Aparuta in 1927, Tradarea carturarilor a marcat profund dezbaterea de idei din framantatul nostru secol. Aceasta, nu in ultimul rand, deoarece a prevazut grozaviile ce aveau sa se petreaca la numai cativa ani de la publicarea ei.

Raspunzator pentru aceste grozavii este, potrivit lui Julien Benda, cel putin in parte, intelectualul care a abdicat de la menirea sa, acceptand sa intre in jocul politic, acceptand sa organizeze ura. De atunci, problema a capatat alte dimensiuni, dar ea nu inceteaza sa tulbure constiintele acelora -- tot mai putini -- care reusesc sa-si pastreze nealterat spiritul critic.
Mai multe informații
EdituraHumanitas
Ediția cărții I
ISBN 978-973-50-1846-7
Traducător Gabriela Cretia
Număr de pagini 212
Formatul cărţii 13x20
Data apariției 2012
4
Rating:
80% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsTradarea carturarilor
Rating-ul tău
Am găsit alte produse care v-ar plăcea!