Ultimul Culianu

Epuizat din stoc
SKU
HU002463/1
30.83 LEI
Pe scurt
Un studiu asupra gândirii lui Ioan Petru Culianu.
De ce a murit Ioan Petru Culianu la vârsta de 41 de ani? Ceea ce se ştie este că a fost victima unei crime oribile.

Dar dacă moartea lui ar avea şi o explicaţie metafizică? Dacă mintea lui ajunsese prea departe, nepermis de departe? Există oare o sancţiune drastică pentru cel care încearcă să facă, prin cunoaştere, „saltul dincolo”?

„Apariţia lui Culianu printre noi a fost un miracol; părea că exemplul său ne poate face mai buni, mai profunzi, mai îndrăzneţi, mai temeinici. Dispariţia sa a fost o catastrofă; fără emulaţia stârnită de extraordinara sa reuşită, am redevenit ce eram, şi chiar mai puţin decât atât. O cultură nu trăieşte (numai) din buchiseală, ci (mai ales) din străpungeri şi iluminări. După entuziasmul stârnit de revelaţiile lui Mircea Eliade, a urmat emoţia stârnită de revelaţiile lui Ioan Petru Culianu.

Primul ne-a arătat că absolutul filozofiei se trage din existenţa ontologiilor arhaice, iar acestora le-a redat actualitatea. Al doilea ne-a iniţiat în absolutul cunoaşterilor revolute şi viitoare, cărora le-a etalat epistemologia. Amândoi s-au ocupat de religii şi au căutat realul absolut în toate formele de realitate cotidiană. Amândoi au biruit lumea, ajungând mari savanţi recunoscuţi de toţi; şi amândoi au încercat să realizeze în mod subversiv absolutul -unul cu îndrazneala savantului universal, celălalt cu străfulgerarea geniului revoluţionar. Descoperirile lor ar fi putut schimba din temelii o cultură.

Dar după dispariţia lor nu a urmat nimic. Străpungerile şi iluminările prilejuite de creaţia lor au rămas, în ţările care le-au dat naştere, lipsite de orice consecinţe. Odată ei plecaţi, noi am recăzut în întuneric. Bâjbâim, complet lipsiţi de geniu.“ (Horia-Roman Patapievici)

Mai multe informații
EdituraHumanitas
Ediția cărții I
ISBN 978-973-50-2703-2
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Data apariției 2012
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsUltimul Culianu
Rating-ul tău
Am găsit alte produse care v-ar plăcea!